kenteken landbouw

Ingangsdatum registratie- kenteken- en APK-plicht RDW

Dinsdag 19 mei 2020 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel registratie- en kentekenplicht (land)bouwvoertuigen aangenomen. Maar vanaf wanneer bent u dan verplicht om uw landbouwvoertuig te registeren en op APK te laten keuren?

Registratieplicht

Vanaf 1 januari 2021 geldt een registratieplicht voor:
• Landbouw- of bosbouwtrekkers (T)
• Mobiele machines (MM)
• Landbouw- of bosbouwaanhangwagens (R)
• Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (S)
• Motorvoertuigen met beperkte snelheid (MMBS)

Als u een van de bovengenoemde voertuigen al in gebruik heeft, dan kan u vanaf 1 januari t/m 31 december 2021 het voertuig registeren via de website van de RDW. Na 31 december 2021 is registratie via de website niet meer mogelijk. Dan moet een voertuig worden gekeurd bij de RDW om in aanmerking te komen voor registratie.

Voertuigen die pas na 31 december 2020 in gebruik worden genomen, moeten eerst beoordeeld worden bij een van de keuringsstations van de RDW om geregistreerd te kunnen worden.

Bekijk hier of uw landbouwvoertuig moet registeren.

Kentekenplicht

Rijdt u harder dan 25 km/u met uw voertuig? Is een ontheffing verplicht voor het voertuig? Dan bent u vanaf 1 januari ook verplicht om een kentekenplaat op uw voertuig te monteren.

Vanaf 1 januari 2025 moeten alle geregistreerde voertuigen verplicht een kentekenplaat voeren.

Bekijk hier of uw een kenteken moet aanvragen voor uw landbouwvoertuig. Bij onze verkooppunten kunt u makkelijk een kentekenplaat bestellen.

APK-plicht

De APK-plicht geldt voor landbouw- en bosbouwtrekkers op wielen die sneller kunnen dan 40 km/u. Vanaf 1 mei 2021 geldt deze plicht. Vanaf deze datum kunnen de eerste APK-keuringen plaatsvinden. Omdat niet alle land- of bosbouwtrekkers in één keer kunnen worden gekeurd, gaat dit in fasen gebeuren. De RDW maakt later bekend hoe dit precies in zijn werk gaat.

Bekijk hier of uw landbouwvoertuig een APK-plicht heeft.

Uitzonderingen registratieplicht

Er zijn een aantal voertuigen die uitgezonderd zijn voor de registratieplicht. De uitzonderingen gelden voor zowel nieuwe als bestaande voertuigen. Uitgezonderd van de registratieplicht zijn:
• MMBS’en en MM’s die niet breder zijn dan 130 centimeter en bedoeld zijn voor maaien, onkruid bestrijden, vegen, sneeuw ruimen, gladheid bestrijden, of hondenpoep verzamelen (en geen trekvoorziening voor andere voertuigen hebben).
• Heftrucks die niet breder zijn dan 130 centimeter vallen hier ook onder (indien er geen voertuigen getrokken worden);
• Landbouwvoertuigen en mobiele machines met een maximum constructiesnelheid van ten hoogste 6 km/u;
• Fruittreintjes (jaarlijks tussen 1 juli t/m 30 november);
• Eén-assige motorrijtuigen
• Meeneem-heftrucks;
• Asfalteermachines, asfaltfreesmachines en walsen

Bron: RDW

1 reactie

  1. Eddy Hekman

    stel mijn trekker is een 60 kmh uitvoering, mag ik met mijn trekker na registratie en de keuring ook gewoon 60 rijden of is en blijft de max snelheid 40 kmh?

Reacties zijn gesloten.