Wetsvoorstel kentekenregistratie landbouwvoertuigen

Er is in de media al veel over geschreven en ook in de landelijke politiek is het al een aantal keer aan bod gekomen. Op 19 mei 2020 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de invoering van de registratie- en kentekenplaatplicht voor trekkers vanaf 1 januari 2021.

Registratie en kentekening

Vanaf 1 januari 2021 is er gestart met een registratieplicht voor alle nieuwe en bestaande landbouw. Hierbij worden alle voertuigen die voldoen aan de criteria inclusief benodigde technische voertuiggegevens en houder/eigenaar geregistreerd door de RDW.

De registratie van voertuigen die voor 31 december 2020 in gebruik zijn moet plaatsvinden binnen een periode van een jaar.

Na de registratie komt er een kentekenplaatplicht. Deze geldt bij ingang van de wet per direct voor nieuwe voertuigen. Voor bestaande voertuigen zal een overgangsperiode gelden.

APK-plicht

Naast de registratie- en kentekenplaatplicht geldt er vanaf 1 mei 2021 een APK-plicht voor landbouw- en bosbouwtrekkers op wielen met een constructiesnelheid van meer dan 40 km/u een APK-plicht.

Benieuwd welke landbouwvoertuigen onder de nieuwe wetgeving vallen?